13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του διεθνούς οργανισμού International Action Art.
145 προβολές, 25 βραβεία και 90 παρευρισκόμενοι από όλον τον κόσμο. Πολλές συναντήσεις, ανταλλαγές απόψεων και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί, έμπνευση, καινούρια projects που γεννήθηκαν από τις 5 έως και τις 8 Νοεμβρίου, που αλλού; Στην Αμοργό, στο 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του διεθνούς οργανισμού International Action Art.
Ένα διαφορετικό φεστιβάλ που τίμησε τους «πρωταγωνιστές». Όχι μόνο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά και της καθημερινότητας. Τους σπουδαίους που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε. Αυτούς που γεννά ο ίδιος ο τόπος, αλλά και αυτούς που γεννά η κάθε στιγμή.
Έτσι πάνω στο ιστορικό πλοίο «Σκοπελίτης» με συγκίνηση διάχυτη το Φεστιβάλ απένειμε τιμητικά βραβεία στην οικογένεια Σκοπελίτη και στον καπετάνιο του πλοίου για την κοινωνική τους προσφορά όλα αυτά τα χρόνια. Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκοπελίτης express» του Μ. Καζαμία και ταινιών από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ και δείπνο στο σαλόνι και το κατάστρωμα του πλοίου.
Η Ακαδημία Κινηματογράφου φιλοξένησε σπουδαία workshops και υπήρχε συμμετοχή από νέους ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά. Εκδρομές στα σημαντικά μέρη του νησιού και δράσει, όπως το μάζεμα της ελιάς, περπάτημα μέσα από τα Αμοριανά μονοπάτια και επίσκεψη στην Χοζοβιώτισσα.
Η Πορτογαλία, η τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ, μας ξενάγησε σε ήχους, γεύσεις, μουσικές και ιστορίες μέσα από την εικόνα.
Επίσης, ενδιαφέρουσες ομιλίες και αναλύσεις σχετικά με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την παράδοση κράτησαν την αίθουσα γεμάτη κόσμο.
O Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του διεθνούς οργανισμού International Action Art, Ιωάννης Μαρωνίτης έδωσε το παρών στη σημαντική αυτή διοργάνωση και ανέπτυξε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση οπτικοακουστικών δράσεων με στόχο τη στήριξη νέων καλλιτεχνών, αλλά και την τεράστια σημασία του διαλόγου των πολιτισμών και της διαπολιτισμικής προσέγγισης μέσα από τον κινηματογράφο για την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Διοργανωτές ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Aegialis Hotel and Spa. Σημαντικοί οι υποστηρικτές και χορηγοί μας, όπως η ΕΡΤ, η ΕΡΤ3, η Fade, η Κυκλαδική, naxostimes, aegeanvoice, ηχώfm, ellada94.3, το Αρχείο Πολιτισμού, η Κοινή Γνώμη, η Μεσόγειος, το syrostoday. Επίσης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογραφου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Αιγέας ΑΜΚΕ, η Motor Oil, η Blue Star Ferries, η Santo wines, η Heliair Greece, η Helicopter private services.
Τα φεστιβάλ είναι γιορτές πολιτισμού και τέχνης. Συνδέουν ανθρώπους, ιδέες, τάσεις, δημιουργίες και τόπους, με ένα μοναδικό τρόπο. Αυτό συνέβη στο 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού. Ίσως γιατί όλοι νιώσαμε «πρωταγωνιστές». Και έτσι πολύ φυσικά, προβλήθηκε το trailer από τις δύο πρώτες ταινίες που θα διαγωνιστούν στο 14ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού του 2023.